Festivaler

– lev livet fullt ut!

SXSW

October 8th, 2014 by admin

SXSW, eller South By Southwest som festivalen egentlig heter, omfavner både musikk, interaktivitet og film og går av stabelen hvert år i mars i Austin, Texas i USA. Austin går forøvrig under kallenavnet ‘The Live Music Capital of the World’.

Festivalen ble opprettet i 1987 og har vokst på alle mulige måter hvert eneste år, og er drevet av firmaet SXSW Inc. som både planlegger og utfører konferanser, show, festivalene og andre events som måtte være der.

SXSW gikk omtrent fra å være en Battle of the Bands-festival til å bli en stor bransjefestival i dag, og det er spesielt nye og kommende band som har fått plass der. Man må søke om å få opptre på festivalen. Det er mange artister som har fått sitt store gjennombrudd der, og vi kan blant annet trekke frem navn som Amy Winehouse, Barenaked Ladies og James Blunt for å nevne noen.

Hvert år har man også en såkalt høyprofilert ‘keynote speaker’ som holder en slags tale for publikum – for et par år tilbake side var det ingen ringere enn Bruce ‘The Boss’ Springsteen som fikk æren.

SXSW Musikk

Det er musikkfestivalen vi har fokus på her og dette er den største musikkfestivalen i sin sjanger. Her opptrer mer enn 2200 artister og band og det spilles på mer enn 100 arenaer/scener. SXSW har gjort det slik at man kan se utdrag fra artistenes konserter og opptredene via festivalens egen YouTube-kanal.

Musikkfestivalen har vokst fra 700 registrerte i 1978 til hele 12.000 registrerte nå, og også film- og interaktivitetsdelen av festivalen har vokst hert år. Totalt sett kan man regne med at over 20.000 registrerte kommer til Austin hver mars måned.

Band som skal opptre må stå for alle kostnader selv, noe som inkluderer reise og overnatting, og det er slik at alle artister og band får en beskjeden pengesum hver ($100 for soloartister og $250 for band). Alternativt får man et armbånd som gir tilgang til alle musikkhappeninger under festivalen.

Her får du en video med en kort innføring som ser på hva SXSW er.