Festivaler

– lev livet fullt ut!

Woodstock 1969

October 8th, 2014 by admin

Dette er kanskje tidenes mest legendariske rockefestival og denne ble arrangert på en melkegård i byen Bethel i New York.

Festivalen dro til seg en halv million mennesker selv om man bare hadde forventet rundt 200.000 mennesker, og det var intet mindre enn fred, musikk og kjærlighet som sto i sentrum for de som hadde møtt opp.

På 1960-tallet regjerte det en motkultur mot det etablerte og denne er velkjent som hippie-tiden, og festivalen var et kroneksempel på denne kulturen. I alt var det 32 musikere og band som opptrådte i løpet av denne helgen, men festivalen huskes kanskje også godt for sitt tordenvær og enorme regnbyger.

Uansett er Woodstock 1969 regnet for en happening som faktisk forandret musikkhistorien og det er ingen tvil om at det vanvittig store folkemassene skapte utfordringer som arrangørene ikke hadde fortutsetninger for å håndtere.

Det oppsto trafikkaos ut av New York City og trafikken var stort sett ubevegelig i to dager til ende, og som sagt skapte det ekstreme været også utfordringer for arrangørene. Også basisressurser som toaletter og førstehjelpsstasjoner var kraftig underdimensjoner de dagene festivalen varte.

Til tross for alt dette gikk det overraskende bra og så vidt man vet var det bare to registrerte dødsfall. Den ene av disse var visstnok en overdose heroin, mens det andre dødsfallet skjedde etter at en festivaldeltaker uheldig nok ble overkjørt av en traktor på en gresseng som lå like i nærheten. Det kom også to nye verdensborgere, altså to fødsler, i de dagene Woodstock pågikk.

Det var mange av datidens aller største stjerne som deltok på festivalen og deriblant kunne man se artister som Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Creedence, Jefferson Airplane, The Who, Jimi Hendrix, Sweetwater og Blood, Sweat & Tears for å nevne noen.

Det var også en rekke andre band som avslo deltakelse, men som angret dypt på det etterpå ettersom festivalen ble en av tidenes mest kjente. Blant disse artistene finner vi The Byrds og The Doors.

The Legend of Woodstock 1969